Poštnina od 400€ BREZPLAČNA – Dostava v 5 delovnih dneh – Menjava blaga do 14 dni od dostave

Kašmir - osnovne informacije.

Članki Peter Greša

Kašmirska volna je ena od najbolj prestižnih in najdražjih naravnih vrst tekstila. Zaradi svoje uporabnosti in estetičnih lastnosti sodi med najbolj iskane vrste tekstila. Izdelki iz kašmirske preje so izredno fini, mehki, prijetni na dotik in odlični za nošenje. Puloverji iz kašmirja so veliko bolj topli, kot pa enako debeli puloverji iz ovčje volne. Oblika kašmirja se ne spremeni, ne raztegne, ne obledi in ob pravilni negi zdrži dolga leta.

Kako se kašmir pridobiva?

Kašmirska volna se pridobiva z izčesavanjem podlanke (spodnji sloj kožuha) kašmirske koze. Ta izredno prilagodljiva pasma živi na gorskih planinah v Mongoliji in na Kitajskem. Podlanka kašmirskih koz je fina, gosta in odlično varuje pred nizkimi temperaturami, ki padejo tudi 40° pod ničlo. Surovi kašmir, ki se pridobiva z izčesavanjem podlanke v pomladnih in poletnih mesecih, gre skozi dolg postopek ročne obdelave, končni rezultat je kašmirska preja in iz nje spleten pulover ali šal, ki se imenuje pašmina (Pashmina). Mimogrede, ste vedeli, da je za pulover normalne konfekcijske številke potrebna volna od 3-5 koz?

Kako in po katerih kriterijih izbirati oblačila iz kašmirja?

Pri izbiri puloverja iz kašmirja, ali pa drugih izdelkov poleg barve, bodite pazljivi predvsem na število slojev (ti. ply) kašmirske preje, iz katere so pleteni. Prav ta parameter odloča o tem, v kakšnih pogojih se boste v oblačilu iz kašmirja počutili najboljše. Vsesplošno znano je, da čim več ima slojev, tem bolj je oblačilo toplo. Najbolj običajni so kašmirski puloverji iz dveh slojev preje, ki jih imamo v naši ponudbi največ. Te jopice, telovnike in puloverje lahko nosite skozi vse leto – v njih vam bo vedno udobno. Najdebelejši so puloverji iz deset in dvanajst slojev, namenjeni nošenju v hladnejših mesecih leta. Te puloverje prav tako najdete pri nas.