Poštnina od 400€ BREZPLAČNA – Dostava v 5 delovnih dneh – Menjava blaga do 14 dni od dostave

Pašmina - volna ali ročno tkan šal?

Članki Peter Greša

Pašmin volna – sploh obstaja kaj takega? Ali je ta volna kvalitetnejša kot kašmirska? Ne. Pašmin volna, kot posebna vrsta kašmirske volne, ne obstaja. Ko govorimo o pašmini (pashmina), vedno govorimo o tradicionalno tkanem šalu iz kašmirja ali pa zmesi kašmirja in svile. Pašmin kot naravna vrsta tekstila ne obstaja.

Pašmin volna – pogled v zgodovino

Termin pašmin volna je živel in vse do danes živi svoje lastno življenje. Na samem začetku je bila perzijska »pasha« torej »volna«. Ta naziv so pred stoletji uporabljali za poimenovanje ročno tkanih rut iz kašmirja in splet okoliščin je nanesel, da se je začel uporabljati za tkanino, iz katere je nastal termin pašmin volna.

Nekatere gorske pripovedke z območja Himalaje prav tako govorijo o posebni vrsti koz, ki dajajo pašmin volno, nežnejšo kot kašmir – pašmin koza, kot so jo poimenovali, drugje kot v pripovedkah ne obstaja. Niti ne obstajaja posebno mesto na trupu koze, kjer bi bila podlanka, iz katere izčesavamo kašmirsko volno, ki bi si zaslužila drugačno poimenovanje.

Izdelki iz ti. pašmin volne so lahko ponarejeni!

Pašmina je bila, je in vedno bo, poimenovanje za elegantno ročne tkane in barvne rute iz kašmirja. Nekateri prodajalci v Evropi, ki termina Pašmina nimajo pod zaščitno blagovno znamko, zmedo v označevanju izdelkov iz kašmirja uporabljajo v svojo korist in za izdelke iz ti. pašmin volne označujejo tudi tiste, kjer kašmir sploh ni uporabljen. Podobnega sleparjenja pri nas ne boste našli.