Poštnina od 400€ BREZPLAČNA – Dostava v 5 delovnih dneh – Menjava blaga do 14 dni od dostave

Zgodovina najdražje naravne vrste tekstila - kašmir.

Članki Peter Greša

Zgodovina kašmirja je zgodovina prestiža, lepote in elegance. Ročno tkani šali (pašmine) so bili v srednjem veku znak pripadnosti najvišjim družbenim slojem, pulover iz kašmirja ali telovnik pa sta spadala v osnovno garderobo angleškega gentlemana.

Kakšna je zgodovina kašmirja? Kašmir, kot pravi njegovo ime, ne prihaja iz indijske province z istim imenom, čeprav so tu že v 16. stoletju mestni tkalci izdelovali fine in imenitne barvne šale. Prihaja iz visoko ležečih himalajskih planot Kitajske in Mongolije, kjer živijo kašmirske koze, njihov kožuh (bolje rečeno njen nežen spodnji sloj, tako imenovana podlanka) je osnovna surovina za izdelavo kašmirja. Zima, ki traja pol leta, in temperature, ki pogosto padejo vse do -40°, dajejo kožuhu kašmirske koze lastnosti, ki so cenjene po celem svetu – nežnost, mehkobo in toplino.

Kašmir v evropskih državah

V Evropi je bil kašmir znan že v času rimskega imperija, dejanska era kašmirja pa se je v evropskih državah začela enkrat na začetku 19. stoletja, ko so v Parizu pašmina šali, pripeljani z Orienta, postali modni hit. Hitro zatem so francoske in angleške predilnice začele obdelovati surovi kašmir, uvožen iz Kitajske. Kašmir je za dolga desetletja v svetu mode postal cenjen artikel. Tekom 20. stoletja je popularnost izdelkov iz kašmirja izmenično padala in rastla, da bi se lahko, na začetku 21. stoletja, povpraševanje po puloverjih iz kašmirja ter pašmin spet razplamtelo. V naši spletni trgovini se tega zavedamo in ponujamo le najboljše, kar trg z oblačili iz kašmirja danes ponuja.