Poštnina od 400€ BREZPLAČNA – Dostava v 5 delovnih dneh – Menjava blaga do 14 dni od dostave

Pot od kašmirja do puloverja ali pašmine.

Članki Peter Greša

Kako iz surovega kašmirja nastane topel in mehek pulover ali pa elegantna pašmina? In kako se kašmir pravzaprav pridobiva?

Nabiranje kašmirske volne se začne na začetku pomladi, ko se kašmirske koze znebijo svoje bogate in nežne podlanke, ki jih brani pred surovim mrazom na gorskih planotah Himalaje. Tradicionalno se kašmirska volna pridobiva s pobiranjem šopov volne, ki ostanejo po kamenju in grmovju, ob katere se drgnejo koze, ki se hočejo znebiti toplega kožuha. Velik del produkcije kašmirske preje pa vseeno poteka v farmski reji, kjer volno pridobivajo z izčesavanjem.

Za izdelavo kašmirske preje se uporablja le podlanka, gornji del kožuha vsebuje preveč trdih vlaken, ki za tkanje oblačil niso primerni. Omeniti je potrebno dejstvo, da se z ene koze letno pridobi približno 150 g kašmirske volne, v svetovnem merilu se ročno pridobi okoli 15 000 ton. Kašmir je resnično dragocena in imenitna naravna vrsta vlakna.

Surovi kašmir se potem opere in razvrsti, iz njega se sprede preja, ki se potem barva in suši. Potem sledi najpomembnejši del – tkanje, kjer končni produkt dobi svoje lastnosti, ki so pogojene s tem, če je proces avtomatiziran ali pa gre za tradicionalno ročno izdelavo. Izdelki iz kašmirja, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini so ročno pleteni. Vse pozitivne lastnosti kašmirja so tako ohranjene v polni meri.